Press

Square
Bröderna Ojanen - foto: Jack Mikrut
foto: Jack Mikrut – Di

Selected reviews

Articles

2019 Konsten.net – Gå och Se! (swe)

Föremålens förankring i gatans liv får Ojanens stora målningar att likna affärsfönster överstrukna med ett tunt heltäckande färglager. Så där som man gör i väntan på nya ägare. Jag har sett liknande målningar av konstnärerna Bertrand Lavier och Christopher Wool. Och ännu tidigare av Warhol. Inget konstigt med det, genom att stryka ut visar Ojanen sin förankring i en tradition.

Och tanken på målningen som ett fönster är ju urgammal.

/ Magnus Bons

2019 SvD: Stort konststipendium till Jakob Ojanen

“Jakob Ojanen får Åke Andréns konstnärstipendium på 500 000 kronor. Juryn beskriver honom som en nyskapande målare som också gör konst av det vardagliga, exempelvis gatustenar och borttvättad graffiti.”

2019 Di – Konstbröderna: “Ingen av oss visste vad en konstnär var”

“Med varsin utställning har bröderna Jakob och Joakim Ojanen varit aktuella på två kontinenter i mars.
Nu ger konstnärerna sin första gemensamma intervju, och konstaterar att de bottnar i samma kärna – trots sina olika formspråk…” (Di – Caroline Åkerlund 20190330)

2019 Omkonst.se – Materialitet och dess frånvaro (swe)

Jakob Ojanens verk handlar i hög grad om materialitet – om dess påtaglighet och dess frånvaro. I sin första separatutställning på Stene Projects har han tagit ett kliv framåt vad gäller målerisk attityd, men här finns fortfarande en enigmatisk slutenhet likt den han tidigare visat på olika galleriutställningar.

/ Leif Matsson